HOTELL OCH TURISM ELLER RESTAURANG OCH LIVSMEDEL?

 

HOTELL OCH TURISM ELLER RESTAURANG OCH LIVSMEDEL? 

Båda utbildningarna inom antingen hotell och turism eller restaurang och livsmedel är ingången till en fantastisk bransch som befinner sig i ständig utveckling och där de som arbetar i branschen får möjligheten att utvecklas i samma takt. Oavsett om du brinner för matlagning och restauranglivet eller drömmer om att jobba som receptionist, hotellmanager eller reseledare så är dina möjligheter nästan oändliga. 

Hotell och turismutbildningen passar dig som gillar fart och fläkt, att träffa människor och tycker att service är bland det bästa som finns. På utbildningen får du lära dig om service och bemötande, marknadsföring, försäljning, företagande, språk, resmål, kommunikation och resvägar. Du får också en möjlighet att lära dig om planering, organisation och ekonomi, så väl som om människors behov, traditioner och hållbarhet inom turismen. Utbildningen är bred – så vad du vill bli bestämmer du själv! Läs mer här!

Restaurang och livsmedelsutbildningen är perfekt för dig som är kreativ och tycker att mat är både gott och spännande. Du kan välja att antingen rikta in dig på att arbeta i köket som exempelvis kock, eller på att servera gästerna som servitris eller sommelier. På utbildningen får du lära dig om livsmedelsproduktion, matlagning, servering, traditionella och moderna hantverksmässiga metoder, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Du får också lära dig om planering, organisering, ekonomi och företagande. Efter utbildningen har du världens möjligheter att arbeta med nästan vad du vill, var du vill. Läs mer här!

Båda programmen ger dig rätt till minst 15 veckors praktik, vilket ger dig chansen att testa dina kunskaper i verkliga livet. Du får också kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av när du söker jobb. Var du har praktik, eller arbetsplatsförlagt lärande (apl) som det egentligen kallas, bestämmer du till stor del själv – vill du vara reseledare i Spanien, sous chef på en restaurang i Bryssel eller servera frukost på ett hotell i Sälen? De flesta skolor erbjuder apl både i Sverige och utomlands.

Tycker du om att arbeta praktiskt kan du också välja något av programmet som ett lärlingsprogram. Då läser du samma kurser, men är ute halva utbildningen på apl och jobbar på riktigt. 

Du har också möjlighet att komplettera kurser och få grundläggande högskolebehörighet – så att du kan plugga vidare antingen i Sverige eller utomlands. I praktiken kan du gå hur långt som helst. 

Vid frågor kontakta victor.ollen@malmo.se

Psst… Lär dig mer om utbildningarna och läs mer om branschen på Världens Jobb!